Kommer streaming ta över från live-tv?

Att titta på sport är och har varit väldigt populärt ända sen tv:s födelse. Andra program i tablån har fått flytta på sig när det visas stora idrottshändelser som OS och VM. Tv:n har länge varit den självklara samlingspunkten i hemmet. Men säg den epok som varar för evigt. Faktum är att vårt tv-tittande minskar. Detta i ungefär samma takt som streaming online ökar. Tack vare att de flesta hem numera har en stabil och snabb bredbandsuppkoppling finns idag helt andra möjligheter att visa sport via streaming istället för via tv:n. Att kunna visa sport på flera olika kanaler samtidigt ger helt nya möjligheter till att visa olika sporter som förut inte kunde ta samma plats i tablån. Frågan är om streaming med tiden helt kommer att ta över när det gäller att visa sport.

Populär plattform

En sport som egentligen aldrig riktigt visats på vanlig tablå-tv är e-sport. Denna snabbt växande sport har istället hittat nya kanaler för att nå ut till sin publik. Varje vecka går det till exempel att följa matcherna i Svenska Elitserien i Counter-Strike: Global Offensive på plattformen Twitch. På Twitch visas också de stora internationella turneringarna som hålls på stora arenor. Det verkar som att just Twitch har blivit en populär plattform för att visa e-sport av olika slag. En populär gren inom e-sport är poker. Många live-turneringar visas via Twitch. Detta har fått flera av de stora pokerbolagen att skaffa sig egna kanaler på Twitch, exempelvis PokerStars som streamar deras egna show Cards Up! på den plattformen. Många pokerproffs har även sin egen kanal på Twitch där de delar med sig av sina bästa tips. En av de största är Fintan Hand som också är medlem i Team PokerStars. Under smeknamnet EasyWithAces visar han upp sina färdigheter i spelet och han brukar även livestreama och kommentera olika turneringar.

Minnesvärda ögonblick

Sport på tv har länge hört till de mest publikdragande evenemangen. Stora idrottshändelser som OS och fotbolls-VM har haft de högsta tittarsiffrorna genom tiderna. Många kanske har särskilda minnen av att ha sett stora sporthändelser på tv. Några svårslagna ögonblick är väl när Ravelli räddade den sjunde straffen mot Rumänien som gav Sverige en plats i semifinalen i fotbolls-VM 1994. Eller vad sägs om när Mats Sundin fick in två mål på 15 sekunder mot Finland i VM 1991. Kanske det mest svårslagna ändå är när Ingmar Stenmarks slalomåk sändes på tv, det fick hela Sverige att bokstavligen stå stilla. Tv:n har spelat en stor roll i vår moderna kultur och sport har varit en stor del av den. Just sportsändningar kan ha varit det som mest enat folk i olika åldrar att samlas. Länge var det i Sverige någon av de två statliga kanalerna som visade alla sport. Under 1990-talet dök reklamkanaler upp. Dessa kommersiella bolag hade helt andra ekonomiska resurser till att köpa upp tv-rättigheterna till stora sportevenemang. Det började nu bli en fråga om vilket kanalutbud man hade hemma om man skulle kunna se kvällens match eller inte. Flera kanaler öppnade också upp för att sända mer sport. När det tidigare bara varit särskilda matcher som kunnat visas började det nu sändas även vanliga ligamatcher i SHL eller Allsvenskan.

Ny teknik

Knappt hade vi vant oss vid att titta på sport på de olika betalkanalerna innan nästa steg kom. I och med att internet började att finnas i varje hem blev streaming det nya sättet att distribuera sport. Under 2010-talet började streamingtjänster att göra entré på den svenska marknaden. De förstod snabbt att ta efter trenden från USA, dvs. att sälja en kombination av abonnemang och pay-per-view. Man kunde antingen teckna upp sig för ett abonnemang och se till exempel alla matcher ur SHL eller så kunde man välja att betala för att se endast enstaka sporthändelser. Detta med pay-per-view blev särskilt populärt att använda sig av för att visa till exempel boxningsmatcher. Från USA kom en till trend, MMA-fighting, som gjorde sig perfekt för det nya formatet. Ungefär under samma tidsperiod som streamingtjänster via tv:n blivit vanliga har vi också alltmer vant oss vid att släppa den gamla tv-tablån och titta på det vi vill, när vi vill. Allt fler kopplar inte ens upp sin tv till kabelnätet längre, de kopplar endast upp till internet. Då tittar de endast på film, serier och sport via streaming. Än så länge så sitter ändå tablå-tv ganska säkert med många tittare. Även om många tror att så kallad gammel-tv snart går i graven så är det svårt att slå de tittarsiffror stora evenemang som till exempel Melodifestivalen har. Så även om streaming växer så har den inte riktigt tagit över än.

Leave a Comment