Racing med ettor och nollor

Bensin i luften, lukten av gummi och fläckar av olja. Ljudet av motorer från ett dussin bilar som tävlar om att bli bäst. Varianterna är många och blandar skicklighet med stora risker. Inget för den som blir nervös bakom ratten.

För oss lite mer försiktiga finns alternativet att tävla digitalt. Racingspel har funnits sedan Tv-spel och dataspel först introducerades. Idag är alternativen många. Digitala versioner av sporter och spel har blivit vanliga.

Vilket gäller inte minst när det kommer till att pröva lyckan på ett online casino. Du kan hitta slots med olika typer av motortema, till exempel Racing for pinks eller High Speeds Slots. För dig som gillar Formula 1 är det närmare ett måste att prova Good to go.

Formula 1 från Codemaster

Första delen i serien kom ut år 2000 och var då ett samarbete med Electronic Arts, EA Games. Från 2009 till 2020 utvecklades spelen i serien på egen hand. Under 2021 ingick de i ett nytt samarbete med EA.

Codemaster har en officiell licens från FIA Formula One World Champions. Sedan 2019 har de också licens för FIA Formula 2 World Champions. Spelen baseras i viss mån på världsmästerskapen för varje år, med vissa friheter.

De senaste generationerna har varit populära med många spelare. Bland spelarna hittar du riktiga Formula 1 förare. Eftersom banorna är baserade på riktiga race använder förarna spelen som ett sätt att bekanta sig med spåret innan de sätter sig bakom ratten.

Virtuellt Grand Prix

I år gick det virtuella mästerskapet av stapel igen. Deltagarna bestod bland annat av e-sportare, före detta och aktiva Formula 1 förare. Vinstpengarna donerades oavkortat till välgörenhet. Den enorma positiva responsen och intresset garanterar att det inte blir enda gången Formula 1 har en digital uppgörelse.

Tävlingen är officiell och arrangeras av F1. Under 2020 streamade över 10 miljoner människor Grand Prixet i realtid. Totalt var det närmare 24 miljoner människor som såg det virtuella racet. Nästa mästerskap går av stapeln i början av 2022.

I takt med att populariteten växer kommer garanterat också tekniken bakom racingspel att utvecklas. Sådant som AI och styrteknik hamnar i fokus för en bättre upplevelse.

Grand Prix World

Ett litet annorlunda spel inom genren är Grand Prix World för PC. I stället för att du som spelare sätter dig bakom ratten utmanas du i rollen som ledare. Du måste hantera budgeten, välja vad du lägger fokus på och försöker träffa rätt.

Spelet gavs ut 1998 och har inte haft en uppföljare sedan dess. Andra sportspel har använt samma koncept där du spelar som lagledare. Kanske det är på tiden att även Formula 1 får en ny chans?

Gasen i botten

Så du har kanske inte så många chanser att se Formula 1 utanför TV-sändningar. De flesta mästerskap går av stapeln i rikare länder som till exempel Monaco. Länderna tenderar också att ha mycket mindre snö om vintern.

Det betyder inte att du inte kan uppleva spänningen i alla fall. Du kan tävla mot dina vänner om vem som köper middag. En större utmaning skulle kunna vara att försöka delta i virtuella Grand Prix. Vem vet, du kanske vinner.

Leave a Comment