Fortfarande populärt med poker-tv

När pokerboomen slog till i början på 2000-talet dröjde det inte länge innan det började att visas poker på tv. Alla ville lära sig hur man spelar och alla ville se hur mycket proffsen vann. Ganska snart började pokermatcherna visas så vis att åskådarna kunde se alla spelares kort. Denna metod gjorde att det gick att bygga upp spänningen på ett helt nytt sätt och poker blev mycket tv-publikvänligt. På den tiden var internet relativt nytt och att spela online var en ny underhållande sysselsättning. Idag står vi inför nya och omvälvande tekniska utvecklingar ännu en gång. Vi tittar inte längre på teve som vi gjorde förut utan nu är det andra mediekanaler som lockar. Samtidigt som en del stora tv-shower har lagts ner så ger den nya tekniken oändligt många möjligheter till att skapa och sända ut poker-tv av olika slag. Pokerproffsen har sina egna Youtube- eller Twitch-kanaler där de kan sända sin egen pokerskola eller visa referat från liveturneringar de deltar i. Möjligheterna att få sitt behov av att titta på poker tillfredsställt är större än någonsin.

The boom

När ryktet började spridas att det gick att tjäna pengar på att spela poker online startade det en boom som kom att vara i många år. Alla ville lära sig hur man spelar poker och det fanns snart ett flertal tv-shower som kunde visa hur det gick till. En show som blev omåttligt populär och som sänds än idag är ESPN:s täckning av World Series of Poker, poker-VM kan man säga. Denna årliga turné samlar pokerns världselit men ger samtidigt chanser för nykomlingar att nå framgång. Ett exempel är 2003 när den då okända amatörspelaren Chris Moneymaker vann efter att ha kvalificerat sig via en online turnering. En show som många anser är en av de bästa som började sändas under 2000-talet var Poker After Dark. Den visades med sex avsnitt i veckan, alla sändes nattetid från klockan ett på natten.

Spelet som spelades var Texas holdem och programmet simulerade en veckolång turnering med 120 000 dollar i prispotten. Det unika för showen var att man inte enbart kunde höra kommentatorn utan även att spelarna bar mikrofoner. Det i kombination med att tittarna kunde se alla spelares kort, gjorde att tittarna fick en god känsla för hur spelet gick till. Men det var inte bara poker på riktigt som var populärt att skildra i början av 2000-talet. Det skapades även fiktion på samma tema.

En serie var Tilt med Michael Madsen i en av rollerna. Där fick tittarna se ett gäng pokerspelare slå sig samman för att vinna över den legendariska spelaren Don ”The Matador” Everest, spelad av Madsen. Alla spelarna hade sin egen personliga motivation till varför de vill slå ut Everest. En av dem är till exempel en polis som ville hämnas sin brors död. Så spänning saknades inte i denna serie, även utanför spelborden.

Michael Madsen spelade huvudrollen i Tilt

Michael Madsen spelade huvudrollen i Tilt

Photo: Wikipedia

Populära deltagare

Som vi har nämnt ovan så ville många lära sig hur man spelar och då var just reality-showerna med live-poker ett bra sätt att skaffa sig kunskap. En stor orsak till att poker snabbt blev så populärt var möjligheten för vem som helst att tjäna stora pengar. Det som också lockade flest var poker online. En tv-show som tog fasta på detta var 2 month 2 millions. Serien började visas i augusti 2009 på kanalen G4TV.

Tittarna fick följa fyra pokerspelare som delade en lägenhet i Las Vegas. Utmaningen var att de, med hjälp av sina egna pengar, skulle lyckas att gemensamt dra ihop 2 miljoner dollar på två månader på online poker. De fyra som deltog var Dani ”Ansky” Stern, Jay ”KRANTZ” Rosenkrantz, Brian ”flawless_victory” Roberts och Emil ”whitelime” Patel. Serien hade tio avsnitt men vinsten blev tyvärr ”endast” 676 700 dollar.

Den lades ner efter första säsongen men har senare visats på bland annat Netflix. Det är inte bara så att poker är en populär huvudkaraktär inom reality-tv utan pokerproffs är också populära som deltagare i tv-shower med diverse andra teman. Till exempel har ett flertal pokerspelare deltagit i olika länders Survivor, alltså det vi kallar Robinson. Bland annat den finska spelaren Ilari Sahamies som har deltagit i finska Robinson. Han hyllades för sina klartänkta strategier men föll på att inte inneha den fysiska styrka som krävs. Även det australiensiska proffset Jackie Glazier har deltagit i Survivor. Men det mest spektakulära inhoppet i en reality serie måste ändå vara när profilen Daniel Negreanu var med i Millionaire Matchmaker, en amerikansk dejting-såpa där miljonärer letar efter sitt livs kärlek.

Reality-serien 2 Month 2 Millions spelades in i Las Vegas

Reality-serien 2 Month 2 Millions spelades in i Las VegasPhoto: Wikimedia

Nu är det online som gäller

Om betal-tv var det nya i början på 2000-talet så är tv online det som gäller idag. På den tiden gällde det för tv-bolagen att erbjuda attraktiva program för att dels kunna ta betalt av tittarna, dels för att få reklamintäkter från sponsorer. Idag är mycket av vår populäraste underhållning tillgänglig helt gratis online. Eller gratis och gratis, det är väl en sanning med modifikation. De som producerar och sänder poker-tv online idag ser naturligtvis till att få betalt via sponsoravtal och vi som tittar betalar genom att ge av vår tid. Det vill säga den tid vi ägnar åt att titta på reklam i samband med programmet. Förutom att många pokerproffs idag har egna kanaler på Youtube så är plattformen Twitch populär. Twitch anses vara störst på poker och här kan du se allt ifrån gamla avsnitt av Poker After Dark till att titta på livestreaming av privata pokermatcher mellan vänner. Många av de stora turneringarna som exempelvis WSOP streamar själva mycket material via sina egna sajter som du kan titta på.  Eller så kollar du in proffsens pokerskolor och lär dig allt om hur du själv kan komma igång med ditt pokerspel. Kanske blir du den nästa storspelaren att börja sända din egen tv-show.

Leave a Comment