TV tider för poker

Sen onlinepoker slog igenom i början på 2000-talet har det blivit ett av våra mest populära spel. En del kanske tänker sig att man spelar poker nere i mörka källarlokaler nätterna igenom men faktum är att de flesta spelar poker online idag. I och med att intresset för poker fortfarande är stort finns också ett behov av att veta mer om detta spel. Vi kanske inte bara vill spela poker personligen utan också titta på andra som spelar, både som underhållning och för att lära oss mer om spelet. Det har lett till att det under åren har funnits, och fortfarande finns, en mängd olika tv-shower där poker står i centrum. Här ska vi titta lite närmare på några av dem.

Tv i sociala medier

Traditionellt sett har vi tittat på tv men saker och ting har förändrats mycket sen internet gjorde sitt intåg. Numera kan man även titta på en hel del program på sociala medier. Många pokerspelare är flitiga på att lägga upp tips och filmer på sina kanaler, till exempel Instagram eller Youtube. De kanske också filmar sig själva under matcherna och visar upp.

En pokerspelare som har lyckats bra inte bara med sitt spel utan även på sociala medier är Fintan Hand, medlem i prestigefyllda Team PokerStars. Du kan se hans pokerprogram på Twitch där han publicerar innehåll under namnet ”EasyWithAces”. Även Instagram har en stor samling pokerspelare där de delar inte bara bilder från pokerspel utan också foton från deras privata liv. Ett par exempel är Doug Polk som gärna lägger upp uppdateringar från de turneringar han deltar i och Joe Ingram som även producerar en populär podcast om poker.

Photo by Twitch Interactive, Inc., Public Domain

Tv-shower

Här ska vi gå igenom några Tv tider när det visas poker på teven. Ett årligt event inom pokern är World Series of Poker, förkortas WSOP. Utdrag från den visas varje år på TV. År 2020 kommer de första sändningarna att dra igång i maj. Bland annat brukar ESPN visa matcher från turneringen. Mest uppmärksammat är Main event som faktiskt brukar rapporteras på flera olika kanaler som CBS och Discovery Channel. Det har genom åren också producerats en rad olika tävlingsprogram där deltagarna tävlat om att dra in mest pengar.

En annan populär tv-show där poker stod i centrum var Late Night Poker som sändes i England. Där användes kameror under bordet för att visa spelarnas kort för tittarna och på så sätt öka spänningen. Just detta att de visade spelarnas kort var en stor bidragande faktor till att göra programmet populärt och starta en ny trend för hur poker kunde tv-sändas. Spänningen kunde triggas ytterligare genom att till exempel bara visa en spelares kort för att sen i sista minuten visa den andra spelarens kort som då kunde avslöja en bluff innan den första spelaren blev varse det. Idag används den här tekniken så gott som alltid när poker visas på tv för att göra spelet mer publikvänligt.

Photo by ESPN3, Public Domain

Reality poker

En genre som har varit omåttligt populär är reality-tv med pokertema. Det är som om tittarna aldrig kan sluta fascineras av stora vinster med pengar. Ett exempel är 2 Months 2 Millions som visades i USA. Där hade fyra pokerspelare flyttat in i en lägenhet i Las Vegas där de skulle bo och filmas under två månader. Målet var att de under den tiden skulle lyckas dra ihop två miljoner dollar i vinster med hjälp av sina egna pengar. Tyvärr slutade den totala vinstsumman ”bara” på strax under 700 000 dollar när programmet var över.

Det är inte bara i egna serier som poker är populärt, det förekommer också att pokerspelare gästar andra realityserier. En som prövat lyckan inom reality-tv är den australiensiska pokerspelaren Jackie Glazier. Hon har bland annat en titel från World Series of Poker i bagaget och nu har hon även testat på livet i dokusåpan Survivor – den engelskspråkiga världens motsvarighet till vårt Expedition Robinsson. Man kan ju säga att hon tog i ordentligt i och med att Robinsson väl är att klassa som den tuffaste dokusåpan du kan delta i.

Om hon hade nytta av sina förmågor som pokerspelare återstår att se men hon klarade sig i alla fall halvvägs genom programmet innan hon föll offer för den fruktade utröstningen. Att just delta i Robinsson är tydligen populärt eftersom ett flertal pokerspelare från olika länder har valt att delta i just den realityshowen. Detta omfattar bland annat den finska pokerspelaren Ilari Sahamies som har varit med i den finska motsvarigheten till Celebrity Survivor, eller Selviytyjät Suomi som det heter i Finland.

Leave a Comment